Dad község logó

Energetikai projekt 1. mérföldkő

Kedvezményezett neve: Dad Község Önkormányzata

Fejlesztés tárgya: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-KO1-2022-00001 - Energetikai korszerűsítés Dadon

Szerződött támogatás összege: 56 669 999 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.06.30.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A tervezett fejlesztés a Dad Község Önkormányzatának tulajdonában lévő orvosi rendelő és szolgálati lakás épületében valósul meg, melynek helyszíne: 2854 Dad, Fő utca 27. hrsz. 229 és Dózsa u. 1/B. hrsz.: 28/2. Az orvos rendelő-egészségház alapterülete 90,7 m2 és 1970-ben épült. Az épület energetikai minőség szerinti besorolás: II, mely a beruházás megvalósításával CC-re javul. A szolgálati lakás alapterülete 174,3 m2 és 1990-ben épült. Az épület energetikai minőség szerinti besorolás: GG, mely a beruházás megvalósításával BB-re javul.

Az épületek fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a hőszigeteletlen homlokzatok, a régi nyílászárók, a rossz hatékonyságú fűtési rendszer okoz. Az épületekben tartózkodók és dolgozók komfortérzete rossz. Az energetikai felmérésbe bevont szakember javaslata alapján a fenti problémák kiküszöbölésére az alábbi intézkedések megtétele szükséges:

- épülethatároló falszerkezetek utólagos hőszigetelése

- nyílászáró szerkezetek cseréje

– fűtési rendszer korszerűsítése

– világítási rendszer korszerűsítése

– napelem kialakítása

– akadálymentesítés.

Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez, az energiaimport-függőség mérsékléséhez. A fosszilis energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulunk a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítéséhez. A korszerűsítéssel példát szeretnénk mutatni a helyi lakosságnak, a környező települések önkormányzatainak, a környező épületek tulajdonosainak, üzemeltetőinek a környezetterhelés csökkentésére vonatkozóan.