Dad község logó

Dadi Katolikus Egyházközség

 

 

 

 

ZÁRÓ BESZÁMOLÓ
DAD RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM ORGONA FELÚJÍTÁSA 3005001115 AZONOSÍTÓ SZÁMON NYILVÁNTARTOTT PÁLYÁZATI ANYAGHOZ KAPCSOLÓDÓ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSÁRÓL
Készült: 2020.06.22.
2
1. ALAPADATOK
Kedvezményezett neve: Dad Római Katolikus Plébánia
Székhely: 2854 Dad Fő u. 43.
Ügyfél-azonosító: 1004435312
Projekt azonosítója: 1963250831
Iratazonosító: 3005001115
Projekt fizikai befejezése: 2020.05.29.
2. A PROJEKT MEGVALÓSULÁSA – SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Dad Római Katolikus Plébánia a VP6-19.2.1.-94-1-17 kódszámú, Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség - Természeti, épített és kulturális értékek - "Vércse kincsei" - megőrzése és bemutatása pályázat keretén belül, Dad nevezetességei között nyilvántartott Dad Római Katolikus Templom híres Rieger orgona felújításának megvalósulása.
A pályázat benyújtása a műemlékvédelem alatt álló templomi orgona leromlott műszaki állapotának javítására irányult. A projekt megvalósítását a döntéshozók nettó 3 833 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítették.
a) Eredmény megnevezése
A projekt megvalósítása során felújításra került az eredeti merülőfúvó, a turbina és a szélládák tisztítása, szükségszerinti cseréje.
A játszóasztal manipulációs szelepek és a billentyűzet csontlapjainak pótlása, valamint az elosztószekrényeinek javítása. A billentyűzet feletti filclapok cseréje, a billentyűzet merüléseinek beállítása.
A fém- és fasípok javítás és leellenőrzés után kerültek a helyükre. Az orgona meghibásodott, tönkrement szerkezetének cseréjét, felújítását követően került sor az újra hangolásra.
b) Az eredmény leírása
A Műemlékvédelem alatt álló templomi orgona felújítása megakadályozza a tönkrement alkatrészek további meghibásodását, állapotának további romlását, az orgona teljes elnémulását.
A megújult orgona hozzájárul Dad község kulturális értéket képviselő örökségének megőrzéséhez.
3
c) Az eredmény nem számszerűsíthető egyéb tulajdonsága
Dad Római Katolikus Templom részét képező orgona lehetőséget biztosít egyházi- és családi ünnepek, koncertek magas színvonalon történő megtartására. Koncertek, rendezvények szervezésében és megvalósításában együttműködő partnereinkkel közösen veszünk részt.